Arcmap 10.0 is crashing after trying to convert XY data to a feature class

3459
5
Jump to solution
12-16-2014 10:06 AM
ClintonKoch
New Contributor II

I am trying to convert an excel table into a shapefile. I use the Add XY Data which seems to work fine, but when I import into a geodatabase it crashes. If I try to just use "export data" from the XY data, it doesn't crash, it just produces an empty shape file (though the fields have the correct names).

 

I've filled all empty cells in the excel sheet, removed all of the unusable characters, and everything else I can think of and its still crashing. Whats really frustrating is that had no problems doing this with a table that had plenty of blank cells and unusable characters.

 

So any ideas?

Tags (1)
0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
ClintonKoch
New Contributor II

Ok it looks like the problem was that I had a field called Shape. I renamed that and it works now.

Thanks for your help.

View solution in original post

5 Replies
JamesFitzgerald
Occasional Contributor II

Hello,

When you perform XY Data by adding the X and Y values., do the points overlay correctly to you area of Interest? try zooming to a point. If so, then have you exported the data just in a shapefile.shp. (I want to be clear but I believe you stated above that it shows the attribute name by no data).

Can you send me a sample of your excel spreadsheet?

Thanks

James

ClintonKoch
New Contributor II

The points do plot correctly when I do the Add XY, but when I export the data it gives me a blank table. If its a shapefile as soon as I do Add XY then I'm sorry, I'm just getting the terminology screwed up. What I want is for the data to be selectable, and able to put it into a geodatabase.

Here is part of the spreadsheet.

       

VolXYMax_depthMin_DepthTopTimingShape
3517322982208375018862590RiftDome
4508875990332435013502390RiftDome
5523222987760340015502850RiftBuldge
6522910989792325217802850RiftBright_spot
7516288985887420027003029RiftPock_mark
8513708984670419012002890RiftDome
950098098570033508501300Post_RiftCone
10503602985588370023502600RiftDome
11509213979408-9999-9999-9999Post_RiftCone
12517674987473385016002650RiftDome
0 Kudos
ClintonKoch
New Contributor II

Ok it looks like the problem was that I had a field called Shape. I renamed that and it works now.

Thanks for your help.

JamesFitzgerald
Occasional Contributor II

Great Clinton!

0 Kudos
JamesFitzgerald
Occasional Contributor II

Hey Clinton,

Could you mark this post as correct?

Thanks

0 Kudos