Propojení ArcGIS Pro a R

144
0
05-17-2022 06:18 AM
VHolubec
Esri Regular Contributor
0 0 144

R-project je programovací jazyk a zároveň volně dostupné prostředí určené pro statistické výpočty a vizualizace. Možnosti využití R jsou velmi široké, a to vzhledem k silné uživatelské základně a balíčkům rozšíření a nadstavbám. Při práci je uživatel obvykle odkázán na příkazový řádek, nicméně existují i grafické editory. Jedním z nich je RStudio, které budeme dále používat.

 

Stažení R a RStudio

Nejprve je nutné stáhnout samotné R a také RStudio, což je volně dostupné vývojové prostředí pro R. RStudio nám umožní pracovat v R za pomoci komplexní platformy pro psaní kódu a také s přístupem do CRAN (Comprehensive R Archive Network), velmi rozsáhlého repositáře obsahujícího tisíce knihoven. V RStudiu nalezneme také integrovaný nástroj pro zobrazování grafů a další užitečné funkce.

R v aktuální verzi je možné stáhnout z stáhnout zde: https://mirrors.nic.cz/R/ (český mirror).

RStudio Desktop je možné stáhnout zde: https://www.rstudio.com/products/rstudio/download/

Pokud vyberete RStudio ve volně dostupné verzi, je třeba splňovat licenční podmínky AGPL v3 – více informací o rozdílech mezi verzemi je pak možné najít zde: https://www.rstudio.com/products/rstudio/#Desktop

 

Instalace

  • Nejprve standardně spustíme stažený instalační balíček R, zvolíme jazyk instalace a cestu, kam bude R nainstalován.
  • Vybereme verzi, kterou chceme nainstalovat. Budeme-li využívat R pouze na 64bitovém Windows a pouze s ArcGIS Pro, které je také nativně 64bitové, stačí nám zvolit možnost 64-bit User Installation.
  • Na další kartě pro nastavení R, můžeme ponechat zaškrtnutou výchozí možnost NO, která spustí instalaci s automatickým nastavením, a instalaci dokončíme.

I instalaci RStudia zahájíme spuštěním staženého instalačního balíčku. Vybereme, kam se RStudio nainstaluje, a instalaci dokončíme.

Nyní máme všechny komponenty nainstalovány a můžeme pokračovat samotným propojením ArcGIS Pro a R.

 

Propojení ArcGIS Pro a R

  • Spustíme ArcGIS Pro a předejme do nastavení.
  • V nabídce klikneme na Možnosti a v rámci nastavení vybereme kartu Geoprocessing.
  • V části Podpora R-ArcGIS vybereme v rozbalovacím menu jednu z automaticky detekovaných instalací R.
  • Pod řádkem s cestou k instalačnímu balíčku vidíme varování, že je nutné nainstalovat integrační balíček. Zde stačí kliknout na tlačítko vedle upozornění a zvolit položku Instalovat z internetu.
 

VHolubec_4-1647870225435.png

  • V dalším kroku se objeví výzva, že se daný balíček bude instalovat, kterou potvrdíme.
  • Následně se objeví okno informující o postupu instalace, a je-li vše správně dokončeno, je možné okno zavřít. Na místě, kde před chvíli byla zobrazena výzva k instalaci, je nyní informace, že daný balíček arcgisbinding v uvedené verzi je nainstalován. Instalace je tím ukončena.

Poznámka: Občas je nutné kliknutím na tlačítko vedle verze balíčku arcgisbinding zkontrolovat, zda neexistuje novější verze daného balíčku.

 

Nastavení na straně RStudia

Otevřeme RStudio a v konzoli zadáme příkaz library(arcgisbinding), který načte knihovnu propojení mezi ArcGIS Pro a R.

Dále zadáme příkaz arc.check_product(), který ověří nainstalovanou verzi a licenci produktu ArcGIS Pro.

Tím se propojení R s aktuálně otevřeným projektem dokončí a můžeme do RStudia načítat soubory shapefile, třídy prvků z geodatabáze a tabulky příkazem: promenna_R <- arc.open(path = 'cesta ke třídě prvků').

Více informací o R-ArcGIS Bridge naleznete zde: https://www.esri.com/en-us/arcgis/products/r-arcgis-bridge/overview respektive zde: https://r.esri.com

Nově je možné i s jazykem R pracovat v rámci ArcGIS Notebooks - pro návod krok za krokem prosím použijte tuto sérii kurzů: https://www.esri.com/training/catalog/5e7a1c9217148e49007970ff/r-arcgis-bridge-essentials/

About the Author
I am a GIS enthusiast working for Czech Esri Distributor since January 2014. I started there on the Tech Support for ArcGIS Enterprise and Web Technologies, and Mobile Apps. Now on as the Technical Sales and Business Development Consultant I am focusing to make our customers happy, bring them the newest Esri technology, and show them what´s the future. Most of the time I am working with Pro, mobile Apps, AGOL, but I am happy I can work with City Engine, testing the newest in 3D and Game Engines, Imagery and DL and participate on various Beta Programs. GIS and Esri it´s not just a job I love, but also a hobby, an opportunity to work with great technology and see the future, and work with great people – as well here in Prague in Arcdata as with my colleagues in the US and all over the world - to see what others can´t :)