ArcGIS Living Atlas a nové podkladové mapy

868
0
11-29-2022 03:38 AM
Marketa_Pancova
Esri Contributor
1 0 868

Podkladové mapy v ArcGIS Living Atlas jsou pravidelně aktualizovány a neustále probíhají práce na jejich zdokonalování a rozšiřování. Nejnovější přírůstky jsou již k dispozici na webových stránkách Living Atlas. Některé jsou ještě v beta verzi, ale pokud vás zaujmou, můžete je začít používat už teď. V tomto článku se dozvíte, jak na to.

Co se stane, až budou podkladové mapy oficiálně vydány?

Některé webové mapy a vrstvy dlaždic uvedené v tomto článku jsou v beta verzi. Neočekáváme, že by se po ukončení beta fáze odkazy URL a ID položek změnily, ale před jejich finálním vydáním může obsah ještě doznat nějaké změny a vylepšení.

Jak přidám nové podkladové mapy do vlastní galerie?

Vlastní galerii podkladových map lze vytvořit ze skupiny, do níž příslušné mapy nasdílíte. To provedete na kartě Nastavení organizace ArcGIS Online > Mapa > Galerie podkladových map. V části Výchozí nastavení mapy pak můžete nastavit, kterou podkladovou mapu chcete používat jako výchozí pro všechny uživatele v organizaci. Zobrazí se tedy také uživatelům ArcGIS Pro. Samozřejmě je možné tuto výchozí podkladovou mapu změnit v nastavení konkrétní aplikace.

Více informací o přidávání podkladových map do galerie vaší organizace najdete v samostatném článku Použití ArcGIS Living Atlas k vytvoření vlastní galerie podkladových map. Mějte na paměti, že musíte mít příslušná oprávnění, abyste mohli nastavení vaší organizace upravovat.

Mohu styl vektorové podkladové mapy upravit?

Ano. Styl vektorových podkladových map je možné přizpůsobit v editoru ArcGIS Vector Tile Style Editor. Jde o velmi užitečný nástroj, který umožňuje doladit stávající styl Esri podle vašich představ (například změnit barvu, symbol či písmo) anebo radikálně změnit či vytvořit zcela nový vzhled podkladové mapy. Více o použití tohoto editoru se dočtete v článku Nové způsoby, jak upravit vektorové podkladové mapy.

Jak nové podkladové mapy najdu?

Abychom vám usnadnili hledání, uvádíme zde jejich přehled s krátkým popisem a odkazy na příslušné položky, kde najdete ještě více informací. Jednotlivé podkladové mapy si můžete vyzkoušet a zjistíte, zda vám vyhovují. Ty, které se vám budou líbit, pak můžete sdílet do skupiny vlastních podkladových map.

Outdoorová mapa

Tato webová mapa obsahuje podrobný vektorový podklad s bohatou symbolikou, jež klade důraz na přírodní prvky v území. Mapa kromě vrstevnic a stínování obsahuje také komunikace, vodstvo, města, parky, orientační body, budovy a administrativní hranice.

Outdoorová mapa

Zobrazit stránku položky Outdoor Map

Topografická mapa (s vrstevnicemi a stínováním)

Tato webová mapa obsahuje podrobný vektorový podklad v klasickém vzhledu topografické mapy Esri, ale navíc s novými vrstvami vektorových vrstevnic a vektorovým stínováním. Převedením rastrové topografické mapy do této vektorové podoby se zlepšila plynulost zobrazování, čitelnost a viditelnost prvků v mapě.

Topografická mapa (s vrstevnicemi a stínováním)

Zobrazit stránku položky Topographic (with Contours and Hillshade)

Vrstevnice a stínování

Vektorové vrstvy vrstevnic (World Contours) a stínování (World Hillshade) lze použít také nezávisle, jako samostatné podkladové mapy. Jelikož i tyto vrstvy jsou v beta fázi, pokrývají zatím pouze malá měřítka a blíže především území USA. Podrobnější reliéf i vrstevnice budou postupně doplňovány.

Vrstevnice a stínování

Zobrazit stránky položek World Contours a World Hillshade

Kontrastní mapa

Tato světlá mapa obsahuje podrobný vektorový podklad s vyšším kontrastem a barvami vhodnými pro osoby s nedostatkem barevného vidění, aby splňovala standardy WCAG pro tvorbu všeobecně přístupných webových stránek.

Kontrastní mapa

Zobrazit stránku položky Enhanced Contrast Map

Tmavá kontrastní mapa

Stejně jako předchozí položka je i tato mapa vytvořena v souladu se standardy WCAG, jen je celkově laděna do tmavých barev.

Tmavá kontrastní mapa

Zobrazit stránku položky Enhanced Contrast Dark Map

OpenStreetMap (navigační styl Esri)

Tato mapa představuje vizualizaci dat OpenStreetMap pomocí stylu Esri Navigation, který zvýrazňuje dopravní síť a občanskou vybavenost i ve větších měřítkách mapy. OpenStreetMap je projekt, jehož cílem je tvorba volně dostupných geografických dat a jejich následná vizualizace. Tato vektorová podkladová mapa je založena na distribuci dat OpenStreetMap ve formátu Daylight a je aktualizována každý měsíc.

OpenStreetMap (navigační styl Esri)

Zobrazit stránku položky OpenStreetMap Vector Basemap (Esri Navigation style)

OpenStreetMap (tmavý navigační styl Esri)

Tato mapa je také založena na datech OpenStreetMap ve formátu Daylight, tentokrát však zobrazených pomocí tmavého stylu Esri Navigation Dark Mode. I tato data jsou aktualizována každý měsíc.

OpenStreetMap (tmavý navigační styl Esri)

Zobrazit stránku položky OpenStreetMap Vector Basemap (Esri Navigation Dark Mode)

Další informace

Další informace se můžete dočíst zde:

 

About the Author
GIS Consultant & Grammar Nazi