Červnové novinky v Instant Apps

552
0
08-14-2023 01:06 AM
Labels (2)
Marketa_Pancova
Esri Contributor
1 0 552

Aktualizace ArcGIS Online z června 2023 přinesla nové funkce a klíčové aktualizace celého webu. Totéž platí i pro ArcGIS Instant Apps, kde bylo zavedeno mnoho novinek a u stávajících aplikací byly přidány nové funkce. V tomto článku si červnové novinky představíme.

Domovská stránka

Jaké změny byly v šablonách provedeny, zjistíte snadno. Stačí podržet myš nad fialovým příznakem „Aktualizováno“ u příslušných šablon a zobrazí se plovoucí popisek s novinkami. Konkrétní změny jsou podrobně popsány níže v textu.

updated_badge.png

 

 

 

 

 

 

V sekci Vybrané najdete nový článek, který se podrobně věnuje Mapovým výřezům. Najdete zde také články o šablonách Postranní lišta a Prohlížeč grafů a podrobné informace o použití motivů v Instant Apps.

Featured_Insets.png

 

Novinky v konfiguraci aplikací

Další novinkou je přehlednější zobrazení Informací o mapě v sekci Mapa u všech šablon. Po rozkliknutí se zobrazí název, vlastník, datum vytvoření, datum změny a popis. Popis nyní umožňuje zobrazit delší text než dříve.

Map_information1.png  Map_information2.png

 

Veřejné oznámení (Public Notification)

Tato šablona se dočkala oficiálního vydání (beta fáze byla nedávno ukončena). Její pomocí mohou uživatelé vytvořit seznam prvků, který lze exportovat do formátu CSV či PDF. Seznamy prvků lze vytvořit vyhledáním konkrétní lokality, nakreslením oblasti zájmu obsahující dané prvky nebo použitím geometrie stávajícího prvku. Kolem takto vymezené zájmové oblasti je možné vytvořit obalovou zónu a seznam prvků tak ještě rozšířit.

Možností využití této šablony je celá řada. Exportem do souboru CSV či PDF lze například získat adresy obyvatel, které chcete informovat o dopravních omezeních nebo o odstávce dodávek vody z obecního vodovodu, nebo tak můžete získat seznam subjektů dotčených navrhovanými změnami územního plánu.

Podrobně se této šabloně věnuje článek na blogu ArcGIS: ArcGIS Instant Apps: Introducing Public Notification.

publicNotification1_crop_cz.png

 

Pozorovatel (Observer) – beta

Tato zcela nová šablona (zatím v beta verzi) zobrazuje scénu spolu s dynamickým přehledem výsledků, který obsahuje základní statistiky zadaných polí (počet, suma, průměr, minimum, maximum). Jak uživatelé procházejí scénou, hodnoty v přehledu výsledků se aktualizují a sumarizují, podle toho, jaké prvky se nacházejí v aktuálním rozsahu scény. Zobrazení statistik usnadňuje interpretaci scény, ve které mohou 3D symboly někdy zakrývat prvky při pohledu na scénu z různých perspektiv.

Příkladem použití této šablony může být projekt plánované výstavby zobrazený ve scéně spolu s přehlednou tabulkou uvádějící stav výstavby a vynaložené prostředky. Aplikace Pozorovatel vyžaduje webovou scénu. Vrstva scény musí mít přiřazenou vrstvu prvků, aby se její statistiky zobrazovaly v přehledu výsledků.

observer1.png

 

Atlas (Atlas) – beta

Tato šablona (zatím v beta verzi) představuje uživatelům obsah skupiny. Vybrané mapy a vrstvy lze pomocí jednoduchých nástrojů vyhledávat, prohlížet a zkoumat. Uživatelé mohou v mapě vyhledávat lokality, měřit vzdálenost či plochu, generovat výškový profil, zobrazovat data jako tabulku a zjišťovat podrobnosti o jednotlivých vrstvách. Mapu mohou také upravovat pomocí nástrojů kreslení, přidávat vrstvy ze skupiny, nastavovat jejich průhlednost a přepínat mezi 2D a 3D režimem.

Šablona Atlas může sloužit mnoha účelům. Nejčastějším je prezentace tematického obsahu v rámci dané skupiny (např. studentům či spolupracovníkům při práci na určitém projektu). Můžete tak například obyvatelům města zpřístupnit mapy a vrstvy týkající se chystaných změn v území, které mohou prohlížet a měřit a lépe tak plánům porozumět.

Podrobně se této šabloně věnuje článek na blogu ArcGIS: ArcGIS Instant Apps: Introducing Atlas (Beta).

atlas1-2.png

 

Mapové výřezy (Insets)

Tato šablona zobrazuje několik různých zeměpisných lokalit najednou. Je uspořádána tak, že základní část aplikace obsahuje hlavní mapu a okolní mapové výřezy zobrazují dílčí zájmové oblasti. Například mapa USA může díky tomu obsahovat výřezy s územím Aljašky a Havajských ostrovů. Byla doplněna nová předdefinovaná území, nyní jsou k dispozici rozvržení pro území USA, Austrálie, Dánska, Francie, Japonska, Nového Zélandu, Portugalska a Španělska, a další území jsou postupně doplňována. Vlastní rozvržení umožňuje importovat záložky z mapy a na jejich základě automaticky vygenerovat mapové výřezy nebo je lze vytvořit ručně přímo v konfiguraci aplikace.

Šablona umožňuje určit pozici mapových výřezů v rozvržení a také definovat jejich vzhled. Nově je možné nastavit viditelnost jednotlivých vrstev v mapových výřezech a v hlavní mapě.

Další užitečnou novinkou je referenční měřítko, které lze doplnit pro každý mapový výřez a hlavní mapu. Mapové výřezy mohou mít různé úrovně přiblížení a uvést jejich měřítko je pro srozumitelnost mapy klíčové. Položku měřítka najdete v sekci Interaktivita > Prozkoumat/Navigovat > Grafické měřítko.

Podrobně se této šabloně věnuje dřívější článek Novinka v Instant Apps: Mapové výřezy.

insetsScalebar.png

 

Posuvník (Slider)

Novinkou v této šabloně je možnost nastavit tzv. oblast mapy, která vymezuje výchozí zobrazení mapy (jaké území se v mapě zobrazí při otevření aplikace) a ohraničení navigace (jak daleko a v jakých měřítkách se uživatelé mohou v mapě pohybovat). Výhodou je, že toto nastavení platí pouze v rámci samotné aplikace, nijak mapu nepřepisuje a neovlivní tedy žádné další použití této mapy. Toto nastavení bude postupně doplněno i do ostatních šablon.

mapArea1_cz.png

 

Expozice (Exhibit)

Nově byla doplněna možnost zobrazit název aplikace v záhlaví spolu s názvy jednotlivých snímků prezentace. Dále byla vylepšena možnost exportu, která umožňuje zahrnout legendu do exportovaného souboru PDF.

 

Postranní lišta (Sidebar)

Nově je do této šablony doplněna podpora relačně propojených prvků a prohlížení a editace jejich atributů přímo v aplikaci. Šablona také umožňuje editaci povolit pouze u určitých vrstev a zabránit tak nechtěným úpravám ostatních vrstev. Vylepšen byl seznam vrstev v Postranní liště, který je nyní přehlednější.

 

Přístupnost

V neposlední řadě bylo vyhověno potřebám uživatelů a požadavkům na přístupnost a do Instant Apps byla doplněna možnost přidat textový popis mapy. Kromě toho je nyní ve většině šablon aplikací zahrnuta možnost zapnout seznam klávesových zkratek.

map_alias_2.png

Tento článek byl inspirován článkem na blogu ArcGIS: What's New in Instant Apps (June 2023).

About the Author
GIS Consultant & Grammar Nazi