Smart Edit Widget Copy Features

2133
13
Jump to solution
01-18-2022 09:21 AM
Labels (1)
AaronNash__GISP
New Contributor III

Hi Everyone, 

For what we are trying to do the smart edit widget also does everything, except when we try to copy polyline features it will only allow us to create a multipart polyline. Is there a way to copy features that are not multipart? If we have 5 polylines we would like to copy and append all 5. 

any help would be appreciated

thanks in advance

0 Kudos
2 Solutions

Accepted Solutions
AlixVezina
Esri Regular Contributor

Hi @AaronNash__GISP ,

Usually the Smart Editor will only allow to create multi-part features when copying features if the target layer you are trying to copy these features into has any fields with only "unique" values allowed. Do any of your fields only allow for unique values (other than the system fields like GlobalID and ObjectID) in the target layer?

View solution in original post

0 Kudos
AlixVezina
Esri Regular Contributor

@AaronNash__GISP  There may be one more hands-on workaround if you are willing to modify the code in the dev edition 2.23. The field tied to the unique index you have identified above would need to be skipped in the code. The change would need to be made in the Widget.js file in the section starting on line 8709, in the custom widget you will be importing to your Portal.

AlixVezina_0-1642610346927.png

 

View solution in original post

0 Kudos
13 Replies
AlixVezina
Esri Regular Contributor

Hi @AaronNash__GISP ,

Usually the Smart Editor will only allow to create multi-part features when copying features if the target layer you are trying to copy these features into has any fields with only "unique" values allowed. Do any of your fields only allow for unique values (other than the system fields like GlobalID and ObjectID) in the target layer?

0 Kudos
AaronNash__GISP
New Contributor III

thanks for the response. It appeared to be an issue with the version we were using. I installed the WAB developer version in Enterprise 10.9.1 and the option was there. 

0 Kudos
AlixVezina
Esri Regular Contributor

Ah yes it is possible this was due to an issue we have fixed in December, which occurs sometimes with services published from ArcGIS Pro.

 The Smart Editor Widget: A Few Years in Review - Esri Community

AlixVezina_0-1642538252760.png

 

0 Kudos
AaronNash__GISP
New Contributor III

Hi, one last limitation we were wondering about. We were tested with unversioned data with the WAB builder Developer smart widget in ArcGIS Enterprise 10.9.1 and the create features button was there, we tried with a versioned feature service and the option disappeared. Is this correct that this option is unavailable with a versioned feature class?

thanks in advance

0 Kudos
AlixVezina
Esri Regular Contributor

Please could you share some screenshots to illustrate what you observe and what you would expect to see?

0 Kudos
AaronNash__GISP
New Contributor III

Hi, so in the below image there are 2 unversioned feature classes 1.png

when you copy feature with the unversioned feature class you get below. 

2.png

This feature class is versioned in the database and stored in SDE. 

3.png

when trying to copy features to this feature class the below image shows the behavior 

4.png

0 Kudos
AlixVezina
Esri Regular Contributor

Thank you @AaronNash__GISP , detailed screenshots help! I need to review some of the logic and get back to you asap.

0 Kudos
AlixVezina
Esri Regular Contributor

The logic varies based on your feature geometries and if there are unique value fields in your target layer (the layer you are copying the selected feature-s into).

If your target layer has a field that only allows for unique values, then you will only be able to create one feature at the time.

  1. In the case of a target point layer, since multi-part features cannot be created, you will be prompted to select only one feature. Multi-part features are only allowed for line and polygon layers. This is a known limitation for the copy capability.
    For example below, the target is a points layer with a unique values field:
    AlixVezina_3-1642547811778.png
  2. In the case of a target line or polygon layer (in your case above, it is a line layer - so this is your case), you will be prompted to create one feature or a multi-part feature from multiple features selected. In this case, only the "Create multi-part feature" button is shown if multiple features are selected (multiple checkboxes checked), and if 1 checkbox is checked then the "Create feature" button is shown.
    For example below the target is line layer with a unique values field:
    AlixVezina_4-1642547925743.png    AlixVezina_5-1642547942774.png

     

Here's an app with some example cases you can play around with: https://www.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=d719bd42e2864cb09d3e7add47e6bac2

Now, if there are no fields in your target layer that only allow for Unique values (excluding the system fields), then what you are seeing could be related to the issue I've mentioned in the comment above and then using the Smart Editor widget from the latest version of the Web AppBuilder Developer Edition 2.23 as a custom widget in your Portal would be a good workaround.

0 Kudos
AaronNash__GISP
New Contributor III

Hi, thank you for the detailed response. We are still unsure about the unique vs non-unique indexing and how it affects our workflow. We found that when you version a feature class it creates an additional unique spatial index. We deleted that spatial index in SQL and the create features button is available, we are unsure of the downstream issues this could create. 

5.png

0 Kudos