Select to view content in your preferred language

Spatial query issues - incorrect results and functionality is difficult to use

810
5
08-29-2023 08:16 AM
Labels (1)
Tiff
by
Occasional Contributor III

There are a few issues with the Query tool in Experience Builder that is causing issues for my app and the ability to transition from WAB to ExB.

1) The spatial query results are incorrect and inaccurate. I posted this question almost 2 months ago that has not yet been addressed by the Esri team. There are two examples provided about wrong results for both Intersect and Within queries.

2) When you run the query and get results, clicking on resulting features does not show you which feature it is on a map through a flash or highlight. I can submit this as an idea as well but was not sure if the functionality already exists in the setting.

3) In addition, there should be an option to reset the yellow fill "Show in Map" option after the query is run. There is no way to get rid of the yellow fill without refreshing the app entirely, which is not ideal. This question was submitted over 1.5 years ago and had not been addressed.

Any assistance is much appreciated. As many have shared on these forums, it is VERY difficult for us to move over to Experience Builder when functionality is not working.

5 Replies
TonghuiMing
Esri Regular Contributor

Hi @Tiff 

For #1, I will need to further check the details. Do you have a sample app for share?

 

For #2, highlights from query is the output data source generated from query, which is different from the original datasource. If selection of the original feature records are needed, you'll need to set the Framework level message action:

Framework > Select data records > Trigger from query output to the original layer > bind by fields:

TonghuiMing_3-1694151458184.png

Then you'll get the desired behavior.

See more details in https://doc.arcgis.com/en/experience-builder/latest/configure-widgets/action-triggers.htm 

 

For #3, show on map results can be removed from the map. After results are populated, the trash bin icon will list all the results shown so they can be deleted, and they will not be affected by removing the original widget

TonghuiMing_0-1694143823465.png

 

Hope these could help with your case.

0 Kudos
Tiff
by
Occasional Contributor III

Hi @TonghuiMing your suggestions for #2 and #3 are very helpful. Thank you! #1 is definitely the biggest issue due to inaccurate results. My app is not intended to be shared with the public so let me send you a direct message.

0 Kudos
Jeaner
by
New Contributor II

Did you hear anything back on this? I am also having issues with the spatial query widget in EB. First run of the query returns 0 records (this happens every time I do a new query). If I delete the results and run the query again, it will return the records. 

0 Kudos
Tiff
by
Occasional Contributor III

I did through a private message. I realized I was using the incorrect spatial query, i.e., Within instead of Contains. For your issue though I'm not sure as it seems you get the right result, just not on the first try...

0 Kudos
Jeaner
by
New Contributor II

I think my issue has something to do with latency of the data on our server or the fact that it's not projected to the web projection.

0 Kudos