Is there anyway to deal with slow feature layer loading?

659
5
11-04-2021 04:28 PM
GeoDev
by
New Contributor II

Im using a layer from:

https://landscape11.arcgis.com/arcgis/rest/services/USA_Soils_Map_Units/featureserver/0

The layer loads properly; however, it takes awhile to load onto the map. Is there anything I can do about this? I have an app I'm presenting and it would not look good if takes over 20 seconds to load :(. This is what my code looks like: 

https://paste.ofcode.org/PTSnbe4N3JnwQiNgrWEQfS

 

0 Kudos
5 Replies
IhabHassan
Esri Contributor

Hi,
the service is hosted on ESRI AGOL, you won't get better than that. I would suggest to make sure you are using proper internet connection.

 

Regards
Ihab
0 Kudos
GeoDev
by
New Contributor II

That's a bummer. Internet speed test is saying I have fast internet and I don't have trouble loading anything else. The basemap loads instantly but the feature layer can take upwards to 30 seconds to 1 minute or more to render on a small scale. It seems like there has to be something I can try or test to make this layer load for practical use. Does ESRI AGOL experience slow periods? It was slower today to render than previous days. Thanks for your help. 

0 Kudos
IhabHassan
Esri Contributor

I would try to add a filter or query definition of some sort to limit the number of features that the map viewer is trying to fetch. Also, I would use Chrome or Edge as a browser.

Regards
Ihab
0 Kudos
GeoDev
by
New Contributor II

It looks like from my network tab, that the basemap is rendering instantaneously, but the feature layer is pending until the fetch request finally resolves to a 200 OK code, which is when it loads around ~20-30 seconds to a minute later. If that helps at all

0 Kudos
shaylavi
Esri Contributor

you can just host a local layer with data of your own to speed things up

Shay
0 Kudos