Portal Server Already Federated

4058
8
Jump to solution
12-28-2016 11:38 AM
KyleDixon1
New Contributor III

When I attempt to add the GIS server to the Portal as a federated server it returns an error stating "ArcGIS Server is already a federated server".

There are currently no servers listed.

Portal & server 10.5

1 Solution

Accepted Solutions
NiccoleMurphy
New Contributor II

Hi Kyle,

As the Portal is a new portal, it should not have references to the server. However, if you did not unfederate Server, it will still believe it is a federated server. You need to update server so it no longer thinks it is federated. To do this:

1. Go to https://<server machine name>:6443/arcgis/admin
2. Navigate through Security > Config

   - Here you will see that it still reads 'ARCGIS_PORTAL'

3. Update this page so the 'Authentication Tier' is 'GIS_SERVER'

This should resolve the issue you are seeing and allow you to federate your server with the portal.

View solution in original post

8 Replies
JayantaPoddar
MVP Esteemed Contributor

Is it an upgrade from previous version? And was the server site un-federated from Portal before the upgrade?



Think Location
0 Kudos
KyleDixon1
New Contributor III

We attempted to upgrade from 10.4.1 but it didn't work. We uninstalled and removed Portal directory before installing. The server wasn't un-federated, I've looked for a remnant but can't find anything.

JayantaPoddar
MVP Esteemed Contributor

Did you check in the ArcGIS Portal administrator directory (https://webadaptor.domain.com/arcgis/portaladmin)

Check the steps here Removing an ArcGIS Server site from your portal



Think Location
0 Kudos
KyleDixon1
New Contributor III

Yes, I checked the admin directory, no federated servers show up. There's nothing to remove.

0 Kudos
RebeccaStrauch__GISP
MVP Esteemed Contributor

Edit: sorry, just read the last two comments...guess you already tried this.

I had an issue with Portal thinking I still had a web adaptor installed when I upgraded from 10.5 prerelease, and tech support helped me find where I could look and delete it.  Portal has an admin page in the browser, similar to ArcGIS Server.  I see there is a tab in there for Federation. Mine is blank, but if it follows suit with my web adaptor issue, you may see something in your that you can delete.  Proceed with caution, or ask tech support if needed, but it may be pretty obvious (if it shows here).https://dfgancgis10dev:7443/arcgis/portaladmin/

https://<portal machine name>:7443/arcgis/portaladmin/

For me, I use just the machine name, not the fully qualified domain name, but try that if you have issues getting in.

0 Kudos
NiccoleMurphy
New Contributor II

Hi Kyle,

As the Portal is a new portal, it should not have references to the server. However, if you did not unfederate Server, it will still believe it is a federated server. You need to update server so it no longer thinks it is federated. To do this:

1. Go to https://<server machine name>:6443/arcgis/admin
2. Navigate through Security > Config

   - Here you will see that it still reads 'ARCGIS_PORTAL'

3. Update this page so the 'Authentication Tier' is 'GIS_SERVER'

This should resolve the issue you are seeing and allow you to federate your server with the portal.

View solution in original post

WenfengLi
New Contributor III

This is done on the ArcGIS server machine.

0 Kudos
Arne_Gelfert
Regular Contributor

Very helpful! Just had to reinstall Portal and federate AGS again after some server name changes. It was weird to see now servers listed under 'Federated Servers', yet not be able to Add them.

Now, however, I'm getting an error about 'Failed to validate the server managed database' when setting one of my federated machines as Hosting Server. I had left that AGS alone while only re-installing Portal.

Any pointers? (realize this is an old thread)

0 Kudos