Failed to start the portal service

328
2
02-22-2024 02:34 AM
Labels (1)
MaxBöcke3
New Contributor

Hi community

we are having problems after trying to restart the portal service. Before the restart, the portal was obviously running properly.

See the error message below: What JSON Object ("url") the process is looking for?

 

 

<Msg time="2024-02-16T13:15:47,153" type="SEVERE" code="217003" source="Portal" process="17648" thread="1" methodName="" machine="###<SERVERURL_DISGUISE>###" user="" elapsed="" requestID="">Error before starting configuration observer. JSONObject["url"] not found.</Msg>
<Msg time="2024-02-16T13:15:47,153" type="DEBUG" code="9999" source="Portal" process="17648" thread="1" methodName="" machine="###<SERVERURL_DISGUISE>###" user="" elapsed="" requestID="">com.esri.arcgis.discovery.json.JSONException: JSONObject["url"] not found.
                at com.esri.arcgis.discovery.json.JSONObject.get(JSONObject.java:369)
                at com.esri.arcgis.discovery.json.JSONObject.getString(JSONObject.java:496)
                at com.esri.arcgis.portal.admin.core.store.content.FileSystemContentStore.updateHelperServices(FileSystemContentStore.java:481)
                at com.esri.arcgis.portal.observers.ConfigObserver.a(ConfigObserver.java:410)
                at com.esri.arcgis.portal.observers.ConfigObserver.f(ConfigObserver.java:892)
                at com.esri.arcgis.portal.observers.ConfigObserver.beforeStart(ConfigObserver.java:209)
                at com.esri.arcgis.portal.impl.ObserverManager.beforeStart(ObserverManager.java:159)
                at com.esri.arcgis.portal.impl.NodeAgent.start(NodeAgent.java:290)
                at com.esri.arcgis.portal.impl.Main.start(Main.java:87)
</Msg>
<Msg time="2024-02-16T13:15:47,153" type="SEVERE" code="217075" source="Portal" process="17648" thread="1" methodName="" machine="###<SERVERURL_DISGUISE>###" user="" elapsed="" requestID="">Failed to start the portal. The observer's beforeStart() function returned a failure.</Msg>

 

 

What JSON Object ("url") the process is looking for?

Currently, we fallbacked the portal to the last restore. But we cannot perform for instance patch management, which includes the restarting process.

Thanks a lot, in advance!

Cheers 

Max

0 Kudos
2 Replies
A_Wyn_Jones
Esri Contributor

Hey @MaxBöcke3,

There could be several reasons for this - all have been greatly discussed in this thread: https://community.esri.com/t5/arcgis-enterprise-portal-questions/portal-for-arcgis-10-7-issue-intern...

 

I'd suggest you try this again and keep an eye on the service startup log, you should see two Java processes for Portal for ArcGIS in Task Manager>Details

C:\Program Files\ArcGIS\Portal\framework\service\logs

If you're running AntiVirus on the machine - it can sometimes pick up Portal processes as problems and block them.

Hope this helps

"We've boosted the Anti-Mass Spectrometer to 105 percent. Bit of a gamble, but we need the extra resolution."
0 Kudos
JonathanQuinn
Esri Notable Contributor

This is likely an issue with the properties.json file under content\items\portal\properties.json. Can you check if that's blank? If it is and you have a WebGIS DR tool backup, you can extra the webgissite file, then the portalsite file, and copy the properties.json file from the backup into the path above.

0 Kudos