Esri GIS Conferentie & Tech 2020 - Data & Locatieservices

1244
0
09-25-2020 06:15 AM
Labels (1)
Ellenvan_den_Berg
Esri Contributor

24-09-2020

Gisteren was de tweede dag van de Esri GIS Conferentie & Tech. In het plenaire gedeelte werd aandacht besteed aan de nieuwste ontwikkelingen rondom Data & Locatieservices. De video met demonstratie is hierboven terug te bekijken.

De meeste van onze dataservices bieden we aan via de Levende Atlas, die een ruime collectie aan kaartlagen biedt en geïntegreerd is binnen het ArcGIS-platform. In de demo nemen we u mee langs een aantal uitbreidingen eerder dit jaar. Aan het begin van het jaar werd het AHN3 compleet landsdekken. Door een goede samenwerking met Het Waterschapshuis konden we deze data binnen elke dagen beschikbaar stellen. Daarnaast kwamen er, naast de meest actuele luchtfoto van 2019, ook historische luchtfoto's beschikbaar in samenwerking met het Kadaster, waarmee de set van 2006-2019 nu compleet is. 4orange heeft in maart nieuwe winkelwagen-data beschikbaar gesteld die gebruikt kan worden in de locatieservice Gegevensverrijking. Daarna was er veel nadruk op het coronavirus. Omdat locatie hierin een belangrijke component is, wilden we u vanaf het begin van actuele data voorzien via verschillende dashboards, waaronder een dashboard met de actuele stand van zaken en een dashboard met het verloop per gemeente. De data uit deze dashboards is ook in de Levende Atlas te vinden om zelf analyses mee te doen. Er zijn ook klanten die zelf services toevoegen aan de Levende Atlas, zoals ProRail. De data die ze publiceren via hun eigen infrastructuur is nu niet alleen voor hun zelf, maar ook voor u allemaal direct te gebruiken in ArcGIS via de Levende Atlas.

Onze nieuwste toevoeging aan de Levende Atlas zijn de energielabels. De energielabels zijn te gebruiken al losse kaartlagen met adressen en panden vanuit de webmap. Inge van den Meiracker schreef een blog over de totstandkoming van deze dataset. Naast de service leveren we ook een StoryMap en dashboard mee met voorbeeldtoepassingen.

 

Het meeleveren van tips & tricks doen we vaker, zodat u meer uit eigen data of de data die wij aanbieden kunt halen. Voorbeelden hiervoor zijn de how-to over het ontsluiten van luchtfoto's en het bouwen van webscenes. Via de content add-in is het mogelijk om ArcGIS Content direct toe te voegen in ArcGIS Pro. Recent zijn hier een aantal toevoegingen bij gekomen rondom de Basisregistratie Ondergrond (BRO), waaronder een instructiedocument voor het werken met de GeoTop en het importeren van boringen in ArcGIS Pro. Binnenkort komt ook de BRO add-in beschikbaar.

Nieuw in ons aanbod aan how-to en tools is een how-to document met toolbox en layer file om zelf het 3D Basisbestand van het Kadaster te kunnen publiceren en toevoegen in een webscene. Via een app met een kaartbladen-index zijn de gebieden te downloaden als file geodatabases. De pop-up van deze laag bevat een link met download van het betreffende kaartblad en de bijbehorende how-to.

Voor degenen die naast de basisregistraties, zoals de BRO en het 3D Basisbestand, aanvullende mogelijkheden uit de open community willen gebruiken, biedt OpenStreetMap een bron van informatie voor verschillende toepassingen. We halen deze data al een aantal jaar binnen en zijn begonnen met het aanbieden van een vector tiled basiskaart, die we ook als bron voor een referentielaag voor luchtfoto's hebben gebruikt. Daarnaast hebben we verschillende nuttige locaties als POI-kaartlagen die elke nacht geactualiseerd worden. Binnenkort zullen gebouwen en wegen die elke nacht geactualiseerd worden volgen. Verder werken we aan een aanbod om nog meer uit het stratennetwerk van OpenStreetMap te halen, waarbij we de straten met een bijbehorend netwerk in file geodatabase-formaat willen leveren met een bijpassend instructiedocument. Heeft u hier interesse in, neem dan contact op via content@esri.nl

0 Replies