AHN: visualisaties op basis van hoogtedata

1735
0
11-30-2018 06:15 AM
Labels (1)
GlennHeeres1
Esri Contributor
3 0 1,735

Over de visualisaties van het AHN (de hoogtekaart van Nederland) krijgen we regelmatig vragen, waarbij de meest gestelde vraag is hoe de verschillende visualisaties tot stand komen. We gebruiken hiervoor zogenaamde rasterfuncties, welke gemaakt kunnen worden in ArcGIS Pro. Zo is er een hele lijst van raster functies standaard (in de ‘Imagery’-ribbon) beschikbaar om toe te passen op rasterbeelden:

 ArcGIS Pro - Rasterfuncties 

We bieden nu al een tijd voor de AHN-services een aantal kleurvariaties en aanvullende rasterfuncties zoals Aspect, Hillshade, Shaded Relief en Slope. Aanvullend hebben we sinds kort ook de Contour en Multidirectionale Hillshade toegevoegd. De contour-functie geeft een gevoel alsof er contourlijnen zijn gemaakt van het AHN, maar in feite wordt dit gedaan on-the-fly vanuit de bronrasters, zonder dat wij een losse contourlaag hebben gemaakt of opgeslagen. We hebben dus maar 1x de data opgeslagen, waar vervolgens de verschillende visualisaties op worden toegepast.

AHN - Contour visualisatie

Voor de nieuwe multidirectional hillshade wordt er van meerdere kanten belichting gesimuleerd, waardoor van alle kanten reliëf te zien is. Met de reguliere hillshade rasterfunctie wordt dit maar van 1 kant gedaan, waardoor veel reliëf niet goed zichtbaar is. De nieuwe kaartlaag is uitermate goed geschikt om bijvoorbeeld extra hoogteverschil te tonen in een basiskaart door de lagen te combineren en te spelen met de transparantie. Hieronder heb ik een aantal screenshots geplaatst van de nieuwe visualisaties om te inspireren welke beelden je ermee kunt maken.

  

AHN - Multidirectionale Hillshade (stortplaats Spinder)

Locatie: stortplaats Spinder

AHN - Multidirectionale Hillshade (ENCI groeve)

Locatie: ENCI groeve

1. Basiskaart                                            2. Multidirectional Hillshade                   3. Combinatie van beide

Basiskaart plus Multidirectionale Hillshade met transparantie

Effect van toevoegen Multidirectionale Hillshade over een basiskaart met transparantie (in dit geval 80%)

Locatie: Rangeerterrein Amersfoort

Hopelijk laten deze visualisaties zien dat er heel veel mogelijk is met de services van het AHN. Ik nodig je graag uit om zelf de visualisaties van het AHN te bekijken. Wil je graag de Multidirectionale Hillshade bekijken, klik dan hier voor het maaiveld en hier voor de ongefilterde variant.

Je kunt in zowel ArcGIS Online als ArcGIS Pro (en ook ArcMap) de rasterfunctie van de service aanpassen via de volgende opties:

ArcGIS Online - Image Display

ArcGIS Online - Image Display

ArcGIS Pro - Processing Templates

ArcGIS Pro - Processing Templates

 

 

Mochten er vragen rijzen na het lezen van deze blog, dan horen wij dat graag via een reactie hier op GeoNet of met een e-mail naar content@esri.nl.

Labels