mhmag1

help using ModelBuilder

Discussion created by mhmag1 on Jul 12, 2012
Latest reply on Jul 12, 2012 by SolomonP
Hi,
I'm just learning to automate processes in Modelbuilder.  I'm a GIS analyst with a property valuation department in a large county in the midwest. We're working on a long-term project that's going to involve many complex steps across multiple departments. To keep track and efficiently make the changes that will be needed on my part, I want to use Modelbuilder.  The project involves creating 157 different maps of market areas within our county.  The goal is to establish more realistic areas for mass-property valuation.  Each map needs several new layers; ie, submarket boundaries, neighborhoods within each submarket,  residential parcel polygons, and parcel points of same -and symbology for each layer. I've created the base files and the symbologies for each layer, and have built a successful model that works through each process I need.  However, once the model has run, the new layers don't show up in my map. Or, if they do, they don't have the symbology and I have to manually apply it for each layer, each map.  The files are actually created and saved to a geodatabase which I can access through arc catalog.  (My model will include the creation of a new gdb for each submarket).  I think I'm missing a very fundamental step to get the files to show up in the maps.  if anyone can help me, I can give you more details as to how I'm approaching this if needed.  Thanks.

Outcomes