AnsweredAssumed Answered

Error WFS (2.0.0) GetFeature spatial query with multi-surface geometries in ArcGIS Server 10.6

Question asked by diegoarc on Feb 22, 2018
Latest reply on Sep 6, 2018 by dusan.cibulka

In the new version of ArcGIS Server 10.6 it is not possible to request GetFeature WFS with spatial filters with multi-surface geometry. The following is an example of the query:

 

Multisurface Lote

 

GML3 geometry would be represented as:

 

<gml:MultiSurface srsName="urn:ogc:def:crs:EPSG:6.9:6247"><gml:surfaceMember><gml:Polygon><gml:exterior><gml:LinearRing><gml:posList>98465.5842225004 106542.564601002 98498.638362525 106596.879798651 98570.0738671067 106561.465944204 98542.3330263732 106505.380223682 98465.5842225004 106542.564601002</gml:posList></gml:LinearRing></gml:exterior></gml:Polygon></gml:surfaceMember><gml:surfaceMember><gml:Polygon><gml:exterior><gml:LinearRing><gml:posList>98547.0558057572 106505.380685821 98581.8812200508 106557.334667689 98668.0733316556 106543.174764104 98634.4311531541 106465.24560996 98547.0558057572 106505.380685821</gml:posList></gml:LinearRing></gml:exterior></gml:Polygon></gml:surfaceMember></gml:MultiSurface

The POST query for the following case would be as follows:

WFS URL: http://www.secretariadeambiente.gov.co/arcgis/services/MapasVisorGeo/EEP_Reporte_Dec190/MapServer/WFSServer?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<wfs:GetFeature service="WFS" version="2.0.0"
    xmlns:wfs="http://www.opengis.net/wfs/2.0"
    xmlns:fes="http://www.opengis.net/fes/2.0"
    xmlns:gml="http://www.opengis.net/gml/3.2"
    xmlns:EEP_Reporte_Dec190='http://www.secretariadeambiente.gov.co/arcgis/services/MapasVisorGeo/Lote/MapServer/WFSServer'
    xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
    xsi:schemaLocation="http://www.opengis.net/wfs/2.0
                        http://schemas.opengis.net/wfs/2.0/wfs.xsd
                        http://www.opengis.net/gml/3.2
                        http://schemas.opengis.net/gml/3.2.1/gml.xsd"
>

  <wfs:Query typeNames='EEP_Reporte_Dec190:EEP_Reporte_Dec190:Parques_Urbanos' srsName="urn:ogc:def:crs:EPSG:6.9:6247">
      <fes:Filter>
    <fes:Intersects>
    <fes:ValueReference>SHAPE</fes:ValueReference>
    <gml:MultiSurface><gml:surfaceMember><gml:Polygon><gml:exterior><gml:LinearRing><gml:posList>98465.5842225004 106542.564601002 98498.638362525 106596.879798651 98570.0738671067 106561.465944204 98542.3330263732 106505.380223682 98465.5842225004 106542.564601002</gml:posList></gml:LinearRing></gml:exterior></gml:Polygon></gml:surfaceMember><gml:surfaceMember><gml:Polygon><gml:exterior><gml:LinearRing><gml:posList>98547.0558057572 106505.380685821 98581.8812200508 106557.334667689 98668.0733316556 106543.174764104 98634.4311531541 106465.24560996 98547.0558057572 106505.380685821</gml:posList></gml:LinearRing></gml:exterior></gml:Polygon></gml:surfaceMember></gml:MultiSurface>
    </fes:Intersects>
     </fes:Filter>
    </wfs:Query>
</wfs:GetFeature>

And ArcGIS Server returns the following error:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<ExceptionReport
version="2.0.0" xmlns="http://www.opengis.net/ows/1.1"
xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xsi:schemaLocation="http://www.opengis.net/ows/1.1 http://schemas.opengis.net/ows/1.1.0/owsAll.xsd">

    <Exception exceptionCode="InvalidParameterValue" locator="Unknown">
        <ExceptionText>
            <![CDATA[Unknown geometry type was found.]]>
        </ExceptionText>
    </Exception>
    <Exception exceptionCode="OperationProcessingFailed" locator="Unknown">
        <ExceptionText>
            <![CDATA[Operator 'Intersects' can't parse geometry.]]>
        </ExceptionText>
    </Exception>
</ExceptionReport>

It is to be noted that in version 10.4.1 this query worked correctly.

 

Regards,

Outcomes