Máte mapu areálu/budov vaší organizace?

1950
4
09-16-2020 11:26 PM
JaroslavŠkrobák
New Contributor III

Vážená česká GIS skupino,

máte vytvořené mapy budov nebo areálů vaší organizace? Pokud ano, ukažte, jak to vypadá.... co sledujete, do jakých detailů...

  1. Jak řešíte patrovost? Máte to vše na sobě a přepínání mezi patry řešíte aplikačně nebo jednotlivá patra máte vedle sebe někde v mapě? Pokud by byly patra na sobě a měli bychom nabídnout editace pomocí Collectoru, tam asi těžko budeme filtrovat po patrech....
  2. Komu vaše řešení slouží? Jen pro veřejnost nebo opravdu i pro správu budov, evidence "majetku" po místnostech, areálu,....?
  3. V čem probíhá správa vašeho areálu, pomocí desktopu, webu, mobilní aplikace?

Snažíme se vytvořit plán budov magistrátu, kterých je x po městě a rádi bychom ziskali trochu inspirace od vás ostatních.

Naším hlavním cílem je nabídnout to naší správě budov, kteří díky tomu budou mít přehled, kde co je a kolik toho je (musí někam dokládat celkovou plochu kanceláří, zasedaček,...). Dát jim pro spávu ArcGIS Pro, aby nesáhli po AutoCADu, když už jsme si s tím dali tu práce a vše zdigitalizovali. Dále pro informatiku, aby měli přehled o sítových prvcích, pak třeba, kde jsou hasící přístroje, protože to se tu taky tvořím, asi v Malování.... Chystá se tu velké stěhování několika odborů (Kulový blesk ), takže ukázat, jak to bude vypadat v budoucnu. Podívat se na to, kolik kanceláří a m2 na hlavu měli a budou mít odbory po stěhování, atd. A samozřejmě pak i pro veřejnost.

Největší sranda je s hlavní budovou, různá mezipatra, poskládat to do jednoho patra mnohdy nejde. Tady je malá ukázka z ArcGIS Dashboard, který má skvěle vyřešeno filtrování a zobazení.

Díky za vaše ukázky a zkušenosti.

Za jihlavský GIS tým

Jarda

4 Replies
JaroslavŠkrobák
New Contributor III

Nikdo? 🙂 Čekal jsem minimálně ukázku od Kamil Novák z Mostu

0 Kudos
KamilNovák
New Contributor III

Ok, bral jsem to tak, že o naší aplikaci už víš. Ale Geonet je vlastně sociální síť a odpověď by mohla být užitečná nebo inspirací i dalším uživatelům. Pořád v těch sociálních a socializačních věcech zaostávám.

Máme jednoduchý plánek, který běží zde Plán budovy.

Umí vyhledávat podle jména zaměstnance (jméno, příjmení; příjmení jméno; jméno; příjmení; diakritika, bez diakritiky) a čísla kanceláře. Data o zaměstnancích jsou konzumována z WSDL služby (pomocí Python skriptu), kterou generuje personální program. Aktualizace je tedy zajištěna automaticky, tímto způsobem. Aplikaci lze spouštět s parametrem kanceláře, čehož se využívá na webu města. U každého kontaktu je zde odkaz do aplikace, který vyhledá a zobrazí odpovídající kancelář.

Aplikace je využívána jak zaměstnanci (včetně mě), tak veřejností (nejčastěji zřejmě právě skrz odkazy u kontaktů na webu). Technicky se jedná o WAB Developer rozšířený o panel hledání a funkcionalitu přepínání pater (každé patro jedna vrstva). Dneska už bych to řešil možná jinak (ArcGIS JS API 4.x -> rychlejší načítání pater + další benefity; možná na to někdy dojde

Co se týká síťových prvků, vybavení, kabeláže - do takové podrobnosti nejdeme. V Ústí se o tom uvažovalo, dokonce i datový model se připravil, ale ze strany Hospodářské správy to nakonec vyšumělo. Třeba to Markéta Holá‌ ještě prolomí

Jinak ten Dashboard vypadá zajímavě. Skrz to filtrování by šlo řešit i přepínání pater apod.?

JaroslavŠkrobák
New Contributor III

Ano, ten boční panel nám zaručuje filtrování a přepínání pater. U hlavní budovy to funguje, že se dá zapnout víc vrstev, protože ta budova je rodělená na víc částí. Ale u ostatních budo to funguje, že se vypne předchozí patro a zapno to další. Takže super možnost.

Navíc filtrování zaručují taky spodní grafy.

0 Kudos
JanTajovský
New Contributor II

Dobrý den, zdravím českou GIS skupinu,

my jdeme cestou opensource knihoven, nad kterými stavíme vlastní aplikace. Data do nich loadujeme přes mapové služby ArcGIS Serveru.

https://maps.muni.cz/munimap/latest/

Mapa | Masarykova univerzita 

Podrobnější informace jsme zveřejňovali třeba tady:

https://muni.cz/go/pribeh-gisu

Vnitřní kresba ESF MU