Adresářová struktura obsahu na AGOL/PFA

1462
4
09-29-2020 05:27 AM
MartinTejkal
New Contributor III

Ahoj skupino,

jak máte ve Vaší organizace navrženou adresářovou strukturu obsahu ArcGIS Online/Portalu for ArcGIS?

Hala-bala jako my, s tím, že při příštím update na vyšší verzi Portalu už to konečně nějak promyslíme?

Nebo nějak koncepčněji? Např. řazení po tématech, odborech, uživatelích, apod.?

Budeme rádi za praktické zkušenosti jak strukturu navrhnout!

Předem díky za pomoc

Martin T.

0 Kudos
4 Replies
RadekKuttelwascher
Esri Contributor

Já osobně přistupuji k obsahu portálu jako k nestrukturovanému seznamu položek. Jedna úroveň složek nenahrazuje (byť to k tomu svádí) hierarchickou adresářovou strukturu třeba takového file systému. Snažil bych se spíše využít „kategorie“ a „klíčová slova“, tagy, „oblíbené“, na kterých je založeno indexování a vyhledávání. Složky jsem na začátku využíval, ale už to dělám pouze u nějakých hodně charakteristických „projektů“, které chci mít opravdu samostatně. Obsah portálu bych spíš přirovnal k obsahu relační databáze, tam také většinou neexistuje žádná organizační struktura. Obsahem portálu totiž nejsou jen uživatelská data, ale i systémové položky (např. pro Survey123 apod.) Ono je to také dáno tím, kdo je klientem portálu, neboli aplikaci pro správu obsahu. Je to zpravidla GISák, administrátor, nikoliv uživatel. Uživatelským rozhraním obsahu portálu by měla být aplikace. Stejně jako v té relační databázi.

To není nějaká moje rada, vím, že to může být složitější, spíš jen můj pohled na věc.

r-k-

MartinTejkal
New Contributor III

Díky Radku za názor a "uklidnění" současně, vidíme to myslím podobně. Tak či onak člověk instinktivně tíhne k tomu, nějak strukturu učesat.

Jihlavo, Jaroslav Škrobák, jak to máte vy?

M.

0 Kudos
JaroslavŠkrobák
New Contributor III

Snažíme se s spíš vytvořit složku pro tematicky stejné věci, abychom ty věci možná snáž našli. Ale pro to vyhledávání vyžijeme hledání podle názvu

TomasPokorny
New Contributor III

u nás je snaha to vést tématicky po složkách u aktivnějších odborů (územní plánování, doprava, životní prostředí) zvlášť a pak v rootu vlastně zbytek (podkladovky, všechno co nepatří do těch 3 složek, nebo sem to tam zapomněl na začátku dát apod.)

0 Kudos