Vybrané novinky v ArcGIS Enterprise 11.1

540
0
05-17-2023 12:08 AM
Labels (2)
MarketaBraunova
Esri Contributor
0 0 540

O tom, že Esri 20. dubna vydala novou verzi ArcGIS Enterprise 11.1, jsme vás již informovali v aktualitě na našem webu. Sepsali jsme v ní přehled hlavních novinek, které přinesla. V tomto článku si blíže představíme další z nich. Jejich kompletní přehled s odkazy jako vždy naleznete v příslušné dokumentaci.

Na úvod se hodí připomenout, že ArcGIS Enterprise 11.1 spadá podle nově přijatého způsobu číslování mezi tzv. long-term support verze. Verze 11.x s lichým číslem za tečkou mají od Esri zaručenou podporu po dobu 6 let. Podrobný přehled verzí a délku jejich podpory naleznete na stránkách ArcGIS Enterprise Life Cycle. Pokud plánujete aktualizovat své prostředí ArcGIS Enterprise na vyšší verzi a k publikaci služeb již nevyužíváte ArcMap, verze 11.1 je doporučenou volbou.

A nyní už k vybraným novinkám.

Správa ArcGIS Enterprise

Začneme několika maličkostmi, které zjednodušují správu ArcGIS Enterprise. Verze 11.1 s sebou přinesla vlastní editor záznamů pro přidávání nových členů ze souboru. Pokud se v souboru nacházely chyby, ve starších verzích bylo nutné je opravit ve zdrojovém souboru a ten se pak musel znovu nahrát. Nyní případné chyby můžete opravit přímo na Portále.

csv2.png

U přidávání nových členů do organizace ještě zůstaneme. Další drobné vylepšení je, že v kroku Nastavit vlastnosti člena máme vedle skupin také možnost přiřazení uživatelů do již existujících kategorií členů.

Do sekce Obsah v rámci Administrátorských oprávnění pro vytváření nových rolí členů organizace byla přidána dvě nová oprávnění: Sdílet členský obsah s organizací a Sdílet členský obsah s veřejností. Obě oprávnění umožňují uživateli, který je má povolená, aby sdílel obsah, který vlastní jiní uživatelé organizace, buď v rámci organizace nebo veřejně.

prava.png

ArcGIS Server 11.1 je vybaven nástrojem ArcMapServiceCheck. Naleznete ho v instalačním adresáři ArcGIS Serveru, odkud se také musí spouštět. Hodit se Vám bude v případě, kdy provádíte upgrade ze starší verze na verzi 11.1 a před upgradem jste měli na ArcGIS Serveru služby, které byly publikované z ArcMapu. Nástroj vám vygeneruje zprávu ve formátu HTML, které služby se během procesu upgrade povedlo v pořádku zmigrovat na ArcGIS Pro runtime a které bude nutné znovu publikovat.

Map Viewer a Scene Viewer

V druhé části článku se podíváme na novinky, které přibyly do prohlížečů na Portálu: Map Viewer a Scene Viewer. Do Map Vieweru byly v rámci ArcGIS Enterprise 11.1 přidány funkce, které se již objevily v loňské červnové a listopadové aktualizaci ArcGIS Online. Jednou z nich je například panel s informacemi a přímým proklikem na zdrojová data, který se nachází v nabídce Vlastnosti, která se otevře po vybrání vrstvy nebo tabulky.

MV1.png

 

Do nabídky grafů by přidán výsečový graf. Styly, pomocí kterých lze data zobrazit, nově nabízejí Teplotní mapu. Seskupení (shlukování) dat také doznalo změn. Nově přibyla Agregace do přihrádek, což umožňuje zobrazení bodových dat pomocí přehledových polygonů.

MV2.png

 

Nejefektnějším prvkem, jenž byl přidán do Scene Vieweru, je bezpochyby počasí. Stejně jako na ArcGIS Online i tady však platí, že počasí jde nastavit pouze pro globální scénu. Zajímavá je také novinka v podobě přímého přidávání souborů geoJSON a CSV přímo do scény.

SV.png