Select to view content in your preferred language

Novinky v ArcGIS StoryMaps

576
0
04-20-2023 01:09 AM
Labels (3)
MarketaBraunova
Esri Contributor
0 0 576

Naposledy jsme vám novinky v ArcGIS StoryMaps ukazovali na Konferenci GIS Esri v ČR 2022, od které uběhlo už pár měsíců. Mezitím přibylo několik dalších novinek a vylepšení, které stojí za zmínku. Vybrané z nich si krátce představíme.

 

Nejprve však začneme trochu z jiného soudku. Tak jak od svého prvního vydání v červenci 2019 do ArcGIS StoryMaps přibývá stále nová funkcionalita, tak na druhé straně postupně dochází k omezování podpory starší verze Esri Story Map, která se též označuje jako klasické šablony. Ty se v tuto chvíli nachází ve fázi prodloužené podpory, v rámci které Esri garantuje pouze opravu kritických problémů. Poslední změnou, ke které došlo 29. března 2023, bylo zrušení oficiální webové stránky Esri Story Maps, která obsahovala informace a zdroje k těmto šablonám. Klasické šablony bude možné nadále vytvářet až do roku 2025, kdy bude jejich podpora ze strany Esri ukončena. Doporučujme proto, abyste co nejdřív přešli na ArcGIS StoryMaps, novou generaci map s příběhem.

Nyní už k těm slibovaným novinkám. Několika z nich se dočkala tzv. sbírka, která slouží ke sdružování map s příběhem týkajících se stejné tematiky. Přibyla zde možnost přidání podrobného úvodního popisku, jehož text lze nyní také formátovat.

sbirka.png

Pokud mapu s příběhem plánujete veřejně zpřístupnit, je vhodné nastavit kartu vlastností sbírky. Obsahuje nadpis, souhrn a miniaturu, které se uživatelům zobrazí na sociálních sítích nebo při vyhledávání. Novinkou je, že pokud s úpravou nejste spokojeni, můžete ji pomocí nově přidaného tlačítka Obnovit vrátit zpět do předchozího stavu.

porovnani.png

Co se týče přímo map s příběhem, klávesové zkratky pro usnadnění formátování textu v nich lze využívat již pár měsíců. Nově však přibyl přehled těchto klávesových zkratek. Pokud tedy náhodou nějakou zapomenete, snadno si ji můžete osvěžit tak, že v horní části celé stránky kliknete na otazník vedle vašeho profilu a vyberete nabídku Klávesové zkratky.

Změn doznaly také rozbalovací nabídky, které jsou v mapách s příběhem zastoupeny na několika místech. Zvolená možnost je nyní lépe označená.

rozbal.png

Obrázky, které použijete ve své mapě s příběhem, lze nově rotovat a převrátit. V případě, že ve svých mapách s příběhem potřebujete zobrazit ukázku kódu, zajímavou novinkou je možnost přidání formátovaného kódu pro zvolený jazyk. Jako poslední přibyl dotazovací jazyk SQL.  

Novinek, které v uplynulých měsících byly přidány do ArcGIS StoryMaps, je samozřejmě více. Pokud máte zájem, dokumentace od Esri obsahuje jejich kompletní seznam a kdy byly implementovány.