Co je nového v Instant Apps?

531
0
05-02-2023 05:39 AM
Labels (2)
Marketa_Pancova
Esri Contributor
0 0 531

V rámci poslední aktualizace ArcGIS Online v únoru 2023 byly zavedeny novinky nejen do rozhraní ArcGIS OnlineMap Viewer, ale byly aktualizovány i tzv. „instantní aplikace“ ArcGIS Instant Apps. Stávající aplikace byly rozšířeny o mnoho nových funkcí a byly zavedeny tři aplikace nové, dvě z nich zatím v beta verzi. V tomto článku bychom vám tyto novinky chtěli představit.

Aktualizace domovské stránky Instant Apps

Změny zaznamenala domovská stránka, která obsahuje přehled všech aplikací a umožňuje jejich správu a vyhledávání. Prostřednictvím karty Vytvořit můžete najít aplikaci, která je pro vaše potřeby nejvhodnější. Novinkou je možnost přepnout zobrazení galerie na zobrazení podrobností, kde najdete popis aplikace spolu s příklady jejího použití. Toto nové zobrazení aktivujete kliknutím na ikonu Zobrazení podrobností na přepínači v pravé horní části výběru aplikací.

Domovská stránka Instant Apps: Zobrazení podrobnostíDomovská stránka Instant Apps: Zobrazení podrobností

Na kartě Moje aplikace v podokně Filtry můžete své stávající aplikace (nebo aplikace ve vaší organizaci) filtrovat podle typu šablony aplikace a režimu sdílení. Vpravo nahoře máte možnost položky Seřadit podle data, nadpisu nebo jména vlastníka. Můžete například vyfiltrovat aplikace vytvořené na základě šablon Mapové výřezy a Expozice, které vlastní členové vaší organizace, a poté je seřadit podle jména vlastníka. Snadno a rychle tak najdete aplikace, které vlastní konkrétní člen vaší organizace.

Domovská stránka Instant Apps: Použití filtrůDomovská stránka Instant Apps: Použití filtrů

Na kartě Vybrané najdete odkazy na články týkající se Instant Apps na blogu ArcGIS. Dozvíte se, jak své aplikace barevně vyladit a jejich motiv sjednotit pomocí jednoduchých nástrojů uvnitř konfigurace aplikace. Přečíst si můžete také další informace k šablonám Postranní lišta a Prohlížeč grafů.

Domovská stránka Instant Apps: Vybrané články na bloguDomovská stránka Instant Apps: Vybrané články na blogu

Přidali jsme také dvě nové aplikace, zatím v beta verzích: Atlas a Veřejné oznámení. Tyto nové aplikace se zobrazují na kartě Vytvořit. Některé aplikace jsme zásadně aktualizovali. Bližší informace o provedených změnách se zobrazí, když na kartách těchto aplikací najedete myší na značky "Aktualizováno" a "Nový".

Mapové výřezy (Insets)

Insets.pngPrvní z nových aplikací jsou Mapové výřezy, kterým se uceleně věnuje dřívější článek na Esri Community.

 

 

Atlas (Atlas) – beta

Atlas.pngŠablona Atlas poskytuje divákům nástroje ke zkoumání vrstev a map uložených ve skupině ArcGIS Online s jednoduchými možnostmi mapování a průzkumu dat. Uživatelé mohou otevřít mapu a přidat do ní jednotlivé vrstvy. Mohou využívat nástroje pro Měření, přepínat zobrazení mezi 2D a 3D režimy, používat nástroj Překrývání, upravovat Průhlednost vrstev a zobrazovat data jako Tabulku. Pomocí funkce Sdílet mohou rychle vygenerovat adresu URL a sdílet svou mapu s ostatními. Šablona Atlas může sloužit mnoha účelům. Nejčastějším je prezentace tematického obsahu v rámci dané skupiny (např. studentům či spolupracovníkům při práci na určitém projektu). Můžete tak například obyvatelům města zpřístupnit mapy a vrstvy týkající se chystaných změn v území, které mohou prohlížet a měřit a lépe tak plánům porozumět. (Pozn. Jelikož je šablona v beta fázi, český překlad zatím není úplný.)

Atlas (Beta): Výběr vrstev ze skupinyAtlas (Beta): Výběr vrstev ze skupiny

Podrobné informace k této šabloně si můžete přečíst v článku Introducing Atlas (Beta) na Esri Community, jehož českou verzi připravujeme.

Veřejné oznámení (Public Notification) – beta

PublicNotification.pngŠablona Veřejné oznámení umožňuje pomocí mapy vytvořit seznam prvků a ty exportovat do formátu CSV nebo PDF. Uživatelé mohou vyhledat konkrétní místo nebo pomocí nástrojů skici zakreslit oblast zájmu a definovat tak sadu prvků. K vymezení výsledného seznamu prvků lze také použít geometrii stávajícího prvku nebo jeho obalovou zónu. Možností využití této šablony je celá řada. Exportem do souboru CSV či PDF lze například získat adresy obyvatel, které chcete informovat o dopravních omezeních nebo o odstávce dodávek vody z obecního vodovodu, nebo tak můžete získat seznam subjektů dotčených navrhovanými změnami územního plánu. Panel v aplikaci obsahuje karty pro provádění jednotlivých úkonů. Seznamy prvků lze vytvářet a upravovat na kartě Moje seznamy (My lists) a na dalších kartách pak lze spravovat a vytvářet soubory PDF nebo CSV. (Pozn. Jelikož je šablona v beta fázi, český překlad zatím není úplný.)

Veřejné oznámení (Beta): Výběr prvků do seznamuVeřejné oznámení (Beta): Výběr prvků do seznamu

Podrobné informace k této šabloně si můžete přečíst v článku Introducing Public Notification (Beta) na Esri Community, jehož českou verzi připravujeme.

Interaktivní legenda (Interactive legend)

InteractiveLegend.pngInteraktivní legenda umožňuje uživatelům vizualizovat prvky v mapě přímou interakcí s elementy legendy a vybírat tak různé klasifikace prvků. Novinkou je možnost ukotvit legendu jako boční panel vpravo nebo vlevo na straně mapy. Tím lze zajistit více prostoru pro mapu, pokud legenda obsahuje velké množství elementů. Některé části obsahu v legendě lze nově sbalit a usnadnit si tak vyhledávání a filtrování dat.

Interaktivní legenda: Výběr vrstev k zobrazeníInteraktivní legenda: Výběr vrstev k zobrazení

Posuvník (Slider)

Slider.pngŠablona Posuvník slouží k animaci časových nebo číselných údajů. Novinkou je možnost vytvořit posuvník dat pro více číselných polí. To znamená, že v konfiguraci aplikace můžete nastavit posuvníky pro jednotlivá pole a pak ke každému z těchto posuvníků přistupovat pomocí rozevírací nabídky v publikované aplikaci. Jediná aplikace tak například může zobrazovat dopad katastrofy z hlediska počtu mrtvých, zraněných osob a vyčíslení škod. Každý číselný posuvník se vytváří v konfiguraci aplikace, v publikované aplikaci jej pak lze vybrat z rozevírací nabídky na pravé straně posuvníku.

Posuvník: Rozevírací nabídkaPosuvník: Rozevírací nabídka

Přepracovaná konfigurace filtru

Další novinkou je vylepšený design nastavení vlastních filtrů v šablonách Postranní lišta, V blízkostiVyhledávání zóny. Použití filtru pomáhá upozornit na důležitou podmnožinu prvků vrstvy, aniž by bylo nutné upravovat samotná data. Filtr může být nastaven tak, aby jej uživatel aplikace mohl rychle zapínat a vypínat, nebo si jej může uživatel sám zadávat dle svých potřeb. Postup tvorby filtrů v konfiguraci aplikace byl přepracován pro hladší a jednodušší používání. Nastavení filtru je umístěno na bočním panelu konfigurace.

Filtr: Přidávání filtru do Postranní lištyFiltr: Přidávání filtru do Postranní lišty   Filtr: Nastavení filtru v Postranní lištěFiltr: Nastavení filtru v Postranní liště

Expozice (Exhibit)

Exhibit.pngPomocí šablony Expozice můžete vytvořit interaktivní prezentaci obsahu své mapy. Jedná se o lineárně seřazenou prezentaci snímků pro jednotlivé oblasti mapy, které umožňují interaktivně přepínat viditelnost vrstev a vybírat podkladovou mapu. Novinkou při konfiguraci aplikace vytvořené pomocí šablony Expozice je možnost inline editace názvu snímku a výběru snímku z rozevíracího seznamu. Kliknutím přímo na název snímku můžete upravit text a pomocí rozevíracího seznamu snímků v pravém horním rohu můžete přejít na kterýkoli snímek a v případě potřeby jej aktualizovat.

Expozice: Název snímkuExpozice: Název snímku     Expozice: Rozevírací seznam snímkůExpozice: Rozevírací seznam snímků

Další informace naleznete v dokumentaci ArcGIS Instant Apps, kde se dozvíte podrobnosti o tom, jak začít s jejich vytvářením a sdílením.

Tento článek byl inspirován článkem na blogu Esri: What's New in Instant Apps (February 2023).

 

 

About the Author
GIS Consultant & Grammar Nazi