Underlying connection was closed while loading content from AGOL

5853
3
04-30-2019 11:02 PM
Highlighted
New Contributor II

Unable to add a Basemap or access data from ArcGIS online account using  Arcmap 10.5.1 interface . The connection closes with an error message " the underlying connection was closed an unexpected error occurred on a send ".

Please advise a workaround/solution.

3 Replies
Highlighted
Occasional Contributor II

Adarsh,

Hello and good morning! Thank you for reaching out, my name is Joe and I work in Esri Support Services.

Based off of the behavior you've described, I'm immediately interested to know if you've downloaded the necessary TLS 1.2 patch? The ArcGIS Online switch to TLS 1.2 occurred recently and depending on the software installed, you need to have at least one patch downloaded on your machine. Since you say you're using ArcGIS Desktop 10.5.1, here is some information on this product:

In regards to the second link, you'll be directed here, which is the downloadable ArcGIS Desktop TLS Patch. Make sure ArcMap is closed and download the above patch, after that try to add the basemap to ArcMap again. Does the basemap successfully import or are there still errors?

I look forward to your response!

Cheers,

Joe

Highlighted
New Contributor II

Dear Joe ,

Thank you for your reply. Yes, I downloaded the TLS 1.2 patch for 10.5.1 and updated . Now I am able to access AGOL from ArcMap

Thanks a lot

Adarsh

Highlighted
Occasional Contributor II

Adarsh Madhavankutty,

Thank you for the response! I'm very pleased that the TLS 1.2 Desktop Patch resolved the issues being observed. 

If you wouldn't mind, go ahead and mark this issue as answered for anyone else that might run into the same issue!

I hope you have a great day.

Joe