Problem to configure WebAdaptor 10.8.1 w/ Tomcat 9 Ubuntu20

64
3
a month ago
FilipeArão
New Contributor

Friends,

 

I have a problem to install and configure WebAdaptor 10.8.1

 

I put arcgis.war in tomcat9 and tomcat9 show this message: Unable to load web_adaptor.properties configuration file

 

I tried to access http:// domain .com/arcgis/webadaptor and shows this message:

The web adaptor configuration URL has to be accessed from the machine hosting the web adaptor.

 

I run this command in cli: curl https:// domain .com/arcgis/webadaptor shows this message:

Unable to configure the {0} with the Web Adaptor. Please make sure that the server machine is running and that the account specified has administrative privileges to the site

 

Anynone help me?

 

 

0 Kudos
3 Replies
StevenBowden
New Contributor III

I did eventually get 10.8.1 web adaptor to work with ArcGIS Server and portal on Ubuntu 18.04 but it was a bit complicated.  I re-configured tomcat to use ports 80 and 443 instead of 8080 and 8443 (which are the default tomcat ports) before I could get it to work, (it probably would have worked with the default ports but I didn't want to use them), and also use the a specific version of tomcat.  From memory I don't think the doco gave good examples of using the default tomcat ports to register the webadaptor with server and portal.

I also found that I had to manually install a specific version of, tomcat 9.019, to also get it to work.  The tomcat install from the ubuntu repository (I think it was 9.0.21 at the time) I couldn't get it to work.  Esri support also confirmed this. I have attached the rough process that I used as a txt file as the formatting in my doco didn't paste well into this editor.

You will have to adjust it for your usernames, paths, server names etc. I didn't end up using web adaptor on linux because I think one of the limitations was that it couldn't do  domain authenticated users, which I wanted.  So I ended up going with web adaptor on IIS linking to our ArcGIS Server & Portal on the linux server.

Hope it helps and saves you some time getting it going.

Regards

Steve

0 Kudos
FilipeArão
New Contributor

Friend, thank you for your reply, but i can´t run WebAdaptor. I reinstall with root user in /opt/arcgis and changed permission to 0777 -Rf also in /opt/tomcat, but doesnt work. I don´t know what to do. I install arcgis datastore, portal and server normally, but the WebAdaptor is very complex. In tomcat9 SSL runs on port 8443, but i redirect to port 443. This is a problem?  Tomcat´s logs shows:

16-Apr-2021 11:23:47.416 INFO [Catalina-utility-2] org.apache.catalina.startup.HostConfig.deployWAR Deployment of web application archive [/opt/tomcat/apache-tomcat-9.0.19/webapps/arcgis.war] has finished in [1,316] ms
16-Apr-2021 11:27:55.817 WARNING [https-openssl-nio-8443-exec-5] com.esri.arcgis.server.wa.data.Config.initialize Unable to load web_adaptor.properties configuration file

 

 

0 Kudos
StevenBowden
New Contributor III

I would be looking at how you are doing the port redirect.  Tomcat still looks like it is running on 8443.  From memory all of the web adaptor doco doesn't take into consideration the tomcat port differences in the examples etc so it is hard to follow.

Another possible way could be to run apache with mod_proxy to redirect to the tomcat ports.  Similar to the link below but modified for 443 and 8443 instead of 80 and 8080 http://blog.marcnuri.com/running-apache-tomcat-and-apache-httpd-on-port-80-simultaneously/

0 Kudos