Mapdesign met ArcGIS Content

1179
0
09-18-2018 11:24 PM
Labels (1)
Ellenvan_den_Berg
Esri Contributor
4 0 1,179

Vandaag is de grote dag: de Esri Nederland GIS Conferentie gaat van start! Een gastspreker van Esri (Amerika) die hier vandaag aanwezig zal zijn is John Nelson. Om kwart voor drie geeft hij een sessie over Texture, Reality, and Fakeness in ArcGIS Pro Cartography. Gisteren was hij al in Nederland voor een een Preconference workshop: ‘Een Pro in Mapdesign in één dag'. Mijn collega's Jeske van der Velden en Willem Jan Vierbergen‌ en ik waren de gelukkigen die hierbij aanwezig konden zijn.

John Nelson maakt deel uit van het content-team van Esri. Hij maakt vele kaarten en werkt ondere andere aan het verbeteren van de user experience van de software. John schrijft veel blogs en maakt prachtige StoryMaps, waaronder deze die je kunt bekijken als je meer over John wilt weten.

John Nelson heeft veel mooie cartografie-stijlen ontwikkeld door te spelen met de symbologie in ArcGIS Pro. In de workshop zijn we aan de gang gegaan met aantal stijlen die hij gemaakt heeft. In dit blog zal ik ingaan op deze stijlen en aangeven met hoe je zelf zo'n kaart kunt maken met behulp van de ArcGIS Content van Esri Nederland.

Never underestimate the power of a good looking map! (John Nelson)

Beer vs Wine

In een symbologie is het mogelijk om verschillende variabelen combineren. Zo ook die van één van de belangrijkste vragen op de wereld: waar wordt er meer bier gekocht en waar meer wijn? Twee variabelen die je hierbij zou kunnen gebruiken is het de hoeveelheid gekochte bier en wijn en het bedrag dat hieraan wordt uitgeven. Door dit soort gegevens te combineren kan je een fenomeen meer of minder uitlichten. Eén van de grootste tips kwam bij dit onderdeel naar al voren: Format color scheme: the Gateway to Awesome Magic! In deze blog is te lezen hoe je dit kan doen.

  • Op dit moment is er binnen Esri Demographics al consumentendata van Michael Bauer Research beschikbaar, waarmee je dit soort informatie zou kunnen opvragen. Binnenkort zal hier ook data van 4orange bij komen, zodat je vergelijkbare analyses voor Nederland zou kunnen maken.
  • Je kan deze data dan combineren met eigen data of al beschikbare ArcGIS Content gebruiken, bijvoorbeeld:

Afbeelding 1: hoeveelheid bier (geel) en wijn (paars) en de uitgaven hieraan (hoe hoger, hoe minder transparantie).

Watercolor

Eén van mijn favoriete stijlen: de Watercolor-stijl. John vertelt in zijn blog hoe deze stijl is opgebouwd. Het is ook mogelijk om deze stijl door te trekken in afbeeldingen en teksten die je een lay-out plaats, zodat de kaart uniform is. Afhankelijk van de schaal zou je de watercolor-stijl bijvoorbeeld kunnen toepassen op de:

  • BGT (1:500 tot 1:5.000)
  • BRT (1:5.000 tot 1:1.000.000)

Afbeelding 2: Watercolor-stijl toegepast op Nederland.

Firefly

Er is een basiskaart beschikbaar van Esri met de Firefly stijl. Deze kaart biedt een prachtige ondergrond voor het maken van kaarten. In deze blog gaat John onder andere in op het gebruik van hexagonen in combinatie met een firefly symbologie voor een mooie weergave van fenomenen.

  • Esri Nederland heeft verschillende hexagonen-lagen beschikbaar in het Rijksdriehoekstelsel die je hiervoor zou kunnen gebruiken.
  • Je zou grote hoeveelheden punten, zoals de Rijksmonumenten of Verkeersongevallen kunnen visualiseren in deze hexagonen met een firefly-stijl.

Afbeelding 3: Firefly-basiskaart met piraterij weergegeven per hexgon van 50.000 km2.

Imhof-Like Topography

Eduard Imhof was een bekende cartograaf uit Zwitserland die veel met reliëf werkte. Aangezien wij ook in een bergachtig land leven met een open beschikbare hoogtekaart van Nederland, kan deze stijl natuurlijk ook goed worden toegepast in Nederland. In deze blog maakt John verschillende lagen op basis van één Digital Elevation Model (DEM), wat een mooi resultaat geeft als je deze lagen combineert. Zelf hebben wij lagen uit de AHN al met verschillende rasterfuncties in ArcGIS staan. In zijn blog noemt John een aantal "ingrediënten", hierbij de "ingrediënten" met een Nederlands sausje:

Afbeelding 4: Hoogte in de Gemeente Heemskerk waarbij een Hillshade, Hillshade (multidirectional) en Mist-laag op basis van de Imhof-stijl worden gecombineerd. Door de gemeentegrenzen toe te voegen en filters te gebruiken kan je een gemeente beter uitlichten.

Dit was de laatste stijl die we tijdens de workshop hebben toegepast. Het was leuk en inspirerend om met deze stijlen aan de slag te gaan. We zullen de opgedane kennis gaan meenemen bij het uitbrengen van nieuwe content Een groepsfoto met onze mede content-teamlid uit Amerika kon natuurlijk niet ontbreken na deze dag.

Willem Jan Vierbergen‌, John Nelson, Jeske van der Velden‌ en Ellen van den Berg

Op de preconference zijn we met deze voorbeelden bezig geweest, maar John Nelson heeft nog vele andere blogs met stijlen die je ook op Nederlandse data zou kunnen toepassen. Kijk ook eens naar deze blogs:

En ga natuurlijk vanmiddag vooral kijken bij de sessie over Texture, Reality, and Fakeness in ArcGIS Pro Cartography. Om af te sluiten met een uitdrukking van John:

Happy Mapping!

About the Author
Content engineer bij Esri Nederland.
Labels