import imagery and DEM into CE 2012.1

619
7
01-23-2013 03:34 AM
larryzhang1
New Contributor III
Hi,

We really need directly working onto real imagery like atatchment (TIFF) and DEM (GRID or geodatabase) in CE project. (If small sizes can be supported, it would be OK.)

Any advices to import into the CE project inside  CE 2012.1?


Regards,
0 Kudos
7 Replies
MatthiasBuehler1
Frequent Contributor II
Hi !

Did you see this sticky thread (?) :

http://forums.arcgis.com/threads/54072-textures-raster-files-concepts-in-CityEngine-ArcGIS


Additionally, did you consult (?) :

CityEngine Help > Manual > Map Layers > Terrain


Please also consult all CE 2012 tutorial videos here :
http://forums.arcgis.com/threads/64843-CityEngine-Collection-RESOURCES-FAQ-HELP



Oblique imagery is not directly supported for texturing (the images themselves of course, but not the oblique texture coordinate projection).



Let me know if there's more questions .. :)

Matt
0 Kudos
larryzhang1
New Contributor III
Matt,


...
http://forums.arcgis.com/threads/54072-textures-raster-files-concepts-in-CityEngine-ArcGIS
...


The link is really helpful to clarify much confusion, especially, with recommendations and limitations when dealing with �??raster and DEM�?? in CE.

Any more advices /steps to handle the issue 'Unknown Texture' partially on the image, after importing DEM?

Thanks a lot,


++++++++

...
Oblique imagery is not directly supported for texturing (the images themselves of course, but not the oblique texture coordinate projection).
...


What does 'not supporting the oblique texture coordinate projection in CE' mean?

In fact, majority of features in 'imported' image looks fine in CE, but some parts (mainly located at areas with 'oblique' objects in the image) show the message 'Unknown Texture' after importing �??Terrain�?? data (see the attachment).

Is it because of 'oblique' features in  the image? If not supporting �??oblique�?? objects of the image as texture in CE, are there any other effective ways to create those �??3D polygonal shapes�?? more accurately via using 'oblique objects' as reference? Does CE not support reverse engineering at all?
0 Kudos
MatthiasBuehler1
Frequent Contributor II
Hi !

Unknown textures pop up when the file path is invalid. check the paths.

Some path tips also available here :
http://forums.arcgis.com/threads/72958-Bringing-Models-from-SketchUp-into-CityEngine-Recommendations



CityEngine supports assets ( e.g. .dae ) which have 1 or multiple textures already assigned to it ( with correct UVs ).

CityEngine can project textures - and thus create UV texture coordinates on the geometry - but those projections are always along the scope orientation ( mostly the face normals ). But if you have just untextured mass models and a series of oblique images of which you know the angles from which they were taken ( plus georeferencing info ), those images cannot be projected onto the geometry in  CE since CE only supports 'straight projections', not angled ones.

Cheers !

m.
0 Kudos
larryzhang1
New Contributor III
Many thanks for clarifications, Matt.



.... CityEngine supports assets ( e.g. .dae ) which have 1 or multiple textures already assigned to it ( with correct UVs ). ...



From our practice, when �??initially�?? importing 3D model with �??shape textures�?? (by photos) from geodatabase (or KMZ) into �??fresh�?? CE project and then importing others (image textures, SHP, etc.), those �??shape textures�?? can be kept 'AS IS' within 3D model.

However, when importing 3D model with �??shape textures�?? into an 'existing' CE project, which already has many 3D shapes and imagery textures, those �??shape textures�?? (by photos) are lost. 

Is this behavior normal? If not, any advices to avoid or fix in CE 2012.1?
0 Kudos
MatthiasBuehler1
Frequent Contributor II
Hi !

I'm not perfectly understanding what you mean .. :)

You mean the difference between importing (textured) shapes or (textured) static models ?

Maybe read this new thread sticky thread I recently created, then rephrase the issue .. Sorry .. :) *me-sa-no-goodsie-speaks-se-engliss*

http://forums.arcgis.com/threads/76669-Shapes-VS.-Models-VS.-MultiPatch
0 Kudos
larryzhang1
New Contributor III
Matt,

...

http://forums.arcgis.com/threads/76669-Shapes-VS.-Models-VS.-MultiPatch


It is helpful. Of course, my issue is reffered to '3D model' as multipatch (textured 3D model/shapes, if no distinction).

From your post, I see the statement "MultiPatch IMPORT into CE : If a MultiPatch is imported into a CE scene via gdb, Shapes are created.".

Does it mean that CE does not import 'textures' of 3D model/shapes into an 'existing' CE project or CE scene? If true, it could be an issue to CE, which should be improved in the new release of CE. Isn't it?
0 Kudos
MatthiasBuehler1
Frequent Contributor II
Hi !

Textured MultiPatches should not lose their textures on import ( when Shapes are created ).

So this may be a bug..

Can you post a little .gdb example plus a screenshot how it looks in ArcScene or so ?

If the data is sensitive, you can also PM me.

Let me know ..

Matt
0 Kudos