Prvé poznatky z používania ArcGIS Story Map Beta.

493
0
06-17-2019 02:40 AM
PeterNemec
New Contributor III
1 0 493

Bude fascinujúce sledovať vývoj novej univerzálnej šablóny ArcGIS Story Map (nazvime ju "nová šablóna"), ktorá má v budúcnosti nahradiť skupinu šablón Esri Story Map, z ktorých najznámejšie a na Slovensku najpoužívanejšie sú šablóny Tour, Journal a Cascade.

Na práve ukončenej konferencii GIS Esri 2019 v hoteli Partizán som mal mať krátke vystúpenie o tom, ako GIS pomáha spravovať projekt horských cyklotrás. Rozhodol som sa pripraviť si svoje vystúpenie prostredníctvom novej šablóny, aby som si odskúšal ako funguje. Výsledok sa podobá mapám s príbehom, ktoré poskytuje šablóna Cascade. Domnievam sa však, že nová šablóna poskytuje krajšie a nazvime to "decentnejšie" výsledky. Súvisí to samozrejme s implementáciou prvkov, ktoré šablóna ponúka a aj so štýlom tém novej šablóny. Ponúka dve základné témy - čiernu (Obsidian) a bielu (Summit) a obe sú veľmi pekné a jednoduché. Podobne ako v každej výkonnejšej šablóne je veľmi dôležité opatrne narábať s aktívnymi prvkami a neznásilniť výsledok prílišnými efektami. Pokúsil som sa tento problém vyriešiť rytmickým striedaním jednoduchších sekcií so zložitejšími. Či sa mi to podarilo, posúďte sami. Výsledok je tu.

Osobne by som teda novú šablónu pre takýto typ použitia odporúčal. Treba si však dávať pozor, pretože Esri varuje, že v šablóne môžu nastať počas jej vývoja také zmeny, ktoré spôsobia stratu použitých údajov. Jedná sa stále len o Betu.

Pokiaľ Vás téma novej šablónu zaujala, budeme veľmi radi, ak sa vyjadríte k tejto téme na našej diskusii

https://community.esri.com/message/857054-mapy-s-pr%C3%ADbehom-story-maps

Pokúsim sa čoskoro vyjadriť k zaujímavým funkciám novej šablóny, ako je napr. express map, v ďalšom blogu .

Peter Nemec

About the Author
I live in Bratislava.