ArcGIS Pro 2.5

443
0
03-12-2020 02:18 AM
JanSouček
Esri Contributor
1 0 443

Jaké jsou novinky v ArcGIS Pro 2.5?

ArcGIS Notebooks

Notebooky jsou nyní dostupné přímo v ArcGIS Pro. Můžete psát kód Python, provádět analýzu dat a hned vidět výsledky. K dispozici máte standardní knihovny, ArcPy, ArcGIS API for Python, ale také například NumPy a pandas. Prostřednictvím notebooků můžete automatizovat své procesy a notebooky s ostatními sdílet na portálu.

Replikace geodatabáze

ArcGIS Pro obsahuje nástroje pro práci s distribuovanými geodatabázemi. Je možné vytvářet repliky, spravovat je a synchronizovat změny. K dispozici je také okno Správa replik a kontextová nabídka na geodatabázi.

Správa barev a rozšířené možnosti pro ofsetový tisk

V ArcGIS Pro je možné zapnout správu barev s využitím barevných profilů ICC, což pomáhá například při práci s barvami v režimu CMYK. Je také možné definovat přímé barvy a nastavit přetisk symbolů.

Kartodiagramy

Pro bodové, liniové i polygonové prvky lze zapnout reprezentaci atributových dat formou grafu. K dispozici jsou koláčové, sloupcové a skládané grafy.

Práce s mapou a vizualizace

  • V atributové tabulce je možné využít nástroj Najít a Nahradit (Ctrl+F). Vybrané sloupečky lze také „zmrazit“, takže budou při posouvání pohledu v tabulce stále vidět.

  • V reportech můžete využívat obrazové přílohy a rozšířené možnosti stylů.
  • Kartografické zobrazení Adams Square II je možné nastavit do podoby tzv. Spilhausova zobrazení, které netradičním způsobem ukazuje oceány jako jednolitou plochu.

  • Při práci s anotacemi je možné používat více funkcí pro jejich lepší umisťování a přesouvání.
  • Nástroj Match Layer Symbology To A Style slouží k rychlejšími nastavení symbolů pro jedinečné hodnoty – v nástroji určíme atributové pole s názvy kategorií. Nástroj prohledá určitý styl a jednotlivým kategoriím přiřadí symboly, které se stejně jmenují.
  • V mapě i ve scéně je možné použít nové okno Camera properties, které umožňuje nastavit přesné hodnoty polohy kamery, případně její výšku, sklon a orientaci pro 3D scénu.
  • Je možné používat soubory výkresu jako šablony pro mapové kompozice. Pokud tyto šablony umístíme do jednoho adresáře, mohou se automaticky zobrazovat v nabídce pro vložení nového výkresu.

  • Ve výkresu je také možné upravovat pozice jednotlivých vertexů mapových rámů nebo rámečků pro text a grafiku. Lze tak vytvářet složitější obrazce.
  • Tisk a export do PDF lze provádět i na pozadí.

Geoprocessing a analýza

V této verzi ArcGIS Pro naleznete více než 80 nových nástrojů. Mezi ty nejzajímavější patří například Create Space Time Cube from Multidimensional Raster Layer nebo Colocation Analysis.

Spuštění geoprocessingových nástrojů lze naplánovat na určitý čas, nebo dokonce je spouštět pravidelně v požadovaných intervalech. Export modelů do kódu Python je také vylepšen.

V grafech v ArcGIS Pro (s osami) je možné se přiblížit na libovolný výřez a v grafu s ním posouvat.

Více informací

Podrobný seznam novinek naleznete v nápovědě k ArcGIS Pro: What's New in ArcGIS Pro.

Tags (1)