Budoucnost mobilních aplikací - Field Maps

1322
3
07-07-2020 08:21 AM
VHolubec
Esri Regular Contributor
3 3 1,322

Rok 2013 můžeme vnímat jako rok, kdy začala nová epocha mobilních aplikací Esri. Objevil se Collector. Od té doby mobilních aplikací přibývalo - jen namátkou: Survey123, Explorer, Workforce, QuickCapture aj. (Nezapomeňte hlasovat zde  o tom, jakou aplikaci používáte nejraději.)

 

Aplikace byly propojitelné, a tedy z jedné jste mohli otevřít další a mít po ruce vždy přesný nástroj, který jste potřebovali. S rostoucím počtem aplikací se objevovaly i hlasy, které volaly po určitém zjednodušení. 

 

A odpovědí na tyto hlasy je nyní ArcGIS Field Maps.

 

Aplikace ArcGIS Field Maps je připravovanou novinkou mezi mobilními aplikacemi, jejímž hlavním cílem není přijít s něčím novým, ale zjednodušit ovládání tím, že sloučí funkcionalitu jednotlivých aplikací, a tím zvýší pracovní komfort a efektivitu. 

 

Migrace stávajících aplikací do Field Maps bude postupná. V první fázi integrace aplikací, kterou očekáváme na podzim, se můžeme těšit na funkcionalitu, pro kterou nyní musíme využívat tři aplikace - Explorer for ArcGIS pro zobrazování map, Collector for ArcGIS pro sběr dat v těchto mapách a Tracker for ArcGIS pro záznam polohy. Tedy už nebude platit mantra, že Collector není určen pro prohlížení map a že v něm otevřete pouze ty mapy s editovatelnou vrstvou a že pokud byste chtěli mapy pouze prohlížet, musíte si nainstalovat jinou aplikaci - Explorer. Nyní bude oboje možné v rámci jedné aplikace.

 

Aplikace Workforce a Navigator budou začleněny až později. Na druhou stranu Survey123, QuickCapture, ArcGIS Mission, ArcGIS Indoors a ArcGIS Earth zatím zůstanou samostatné. 

 

S tímto přechodem se samozřejmě nabízí otázka, co bude s našimi starými známými aplikacemi? Odpověď může být velmi prozaická. Aplikace postupně zaniknou (tedy nebudou dále vyvíjeny a za čas zmizí i z nabídky jednotlivých App Storů), ale jejich duch bude s námi žít dále (tedy pracovní postupy a funkcionalita budou existovat dále, ale již pod jednotnou hlavičkou, a hlavně jednotnou aplikací - Field Maps).

 

Těšíte se? Vydání očekáváme v září.

 

Pokud jste ale nedočkaví a léto si nedovedete představit bez práce, tak si aplikaci můžete nainstalovat v rámci Beta programu Welcome to our Customer Validation site. (Více o Beta programech si může přečíst na blogu https://community.esri.com/people/vholubecarcdata-cz-esridist/blog/2020/06/15/nahlédněte-do-budoucno....) Můžete objevovat budoucnost a u toho z pohodlí jedné aplikace zaznamenávat polohu vašich oblíbených houbařských lokalit, sbírat data pro Story Mapy z Vámi navštívených míst, nebo si jen prohlížet mapy a rozmýšlet si, kam vyrazíte příště. 

 

Více o aplikaci ArcGIS Field Maps se můžete také dozvědět zde: Introducing ArcGIS Field Maps 

 

Podělte se s námi o Váš názor.

3 Comments
About the Author
I am a GIS enthusiast working for Czech Esri Distributor since January 2014. I started there on the Tech Support for ArcGIS Enterprise and Web Technologies, and Mobile Apps. Now on as the Technical Sales and Business Development Consultant I am focusing to make our customers happy, bring them the newest Esri technology, and show them what´s the future. Most of the time I am working with Pro, mobile Apps, AGOL, but I am happy I can work with City Engine, testing the newest in 3D and Game Engines, Imagery and DL and participate on various Beta Programs. GIS and Esri it´s not just a job I love, but also a hobby, an opportunity to work with great technology and see the future, and work with great people – as well here in Prague in Arcdata as with my colleagues in the US and all over the world - to see what others can´t :)